Rubia Gallega – една от галисийските перли

1.5K

Рубия Гайега

Рубия Гайега  (Rubia Gallega) е може би най-известната испанска говежда порода. Тя произхожда от област Галисия, в северозападната част на Испания, където основно се разпростира и днес. Регионът се отличава с изключителни природни дадености и разнообразен релеф – планини, гори, реки, красиво морско и океанско крайбрежие, обширни пасища и ливади, а традицията в отглеждането е превърнало Rubia Gallega в част от местния пейзаж и обичаи.

Малко екземпляри могат да се открият и в някои провинции на Кастиля и Леон, Кастиля Ла Манча, Ла Риоха и Мадрид, но основно се отглежда в Галисия.

Галисия

Rubia Gallega (Rubia Galega на галисийски), позната и като Galician Blond сред англоговорящите, e една от най-добрите говежди месодайни породи в света. Произходът й датира от 500 п.н.е. и е автохтонна галисийска. Във времето са се наложили традиции за най-добрите практики за отглеждане, а качественото говеждо е станало част от култура на хранене на галисийците.

В миналото животните са използвани едновременно за работна сила, за мляко, а към края на живот им и за месо. Млякото от Рубия Гайега е едно от трите, с които се прави известното галисийско сирене queso tetilla. Днес е високо ценена като месодайна, защото качествата, вкуса и аромата на месото ѝ са изключителни и много разпознаваеми.

 

Как изглеждат?

Породата е от селски тип. Имат среден ръст, хармонични пропорции, изправена осанка с широк и плосък гръб, изпъкнали хълбоци, добре развита скелетна структура и мускулатура. Козината им е с равномерен цвят, като може да е по-светло или по-тъмно руса, кестенява, цвят канела или червеникава. Лигавиците са розови, а рогата и копитата светли.

Как се отглеждат?

Начинът на отглеждане е традиционен фермерски, базиран на паша в екстензивни условия – често малки ферми, които от поколения се занимават с говедовъдство и спазващи единни норми за високо качество. Породата се разпростира в среднопланински райони и плодородни долини във вътрешността на Галисия, средно межди 300 и 600 м.н.в. Част от тях се отглеждат в райони с долини, други в по-планински. Животните има възможност да се движат на открито в безстресова среда, растат без хормони и стимуланти за растеж, хранят се по здравословен за тях начин с паша, естествени фуражи и земеделски култури. Физиката им ги прави лесно приспособими дори и към трудни терени.  Отличават с кротък нрав, добра фертилност и дълголетие (средно 21 години). 

Испанската Национална асоциация на животновъдите на селектирано говеждо месо от Рубия Гайега (ACRUGA) се грижи за опазването на чистия генетичен материал и качеството на фермите и районите, в които се отглеждат, води генеалогична книга за породистите животни, прокарва програми за развитие и подобряване и стриктно бди за качеството на добиваното месо.

Интересна подробност е, че под IGP защитено географско указание “галисийско” съществуват разновидностите телешко, говеждо от крава и говеждо от вол – регулационният орган прави разлика между говеждо от женско и говеждо от мъжко животно.

Какво е месото от Рубия Гайега?

Месото е розово на цвят, подобно на млечно телешкото. При сухо зреене (dry aged) цветът става по-наситено червен, а лойта става по-жълта до оранжевееща, по-кремообразна и ароматна. Същевременно прави вкуса по-наситен, с по-осезаемо богатство на нюанси, а текстурата по-нежна.

Крехкостта, сочността, ароматът и вкусът на Рубия Гайега са ценени не само в Испания, те са добре познати и по света. А благоприятният качествен състав на мастните киселини определя месото като здравословно и диетично.

и за Dry Aged зрялото месо …..

Когато се отглежда и храни по правилен за породата начин, колкото по-възрастно стане животното, толкова по-деликатесно може да бъде после и месото след зреене. Любопитно е, че Рубия Гайега няма толкова висока мраморираност от инфилтрирани мазнини, но има характерно натрупване на значим слой прекрасна и ценна лой, покриваща мускула. Според специалисти тази е една от характеристиките, които превръщат породата в може би най-добре предразположена за дълго сухо зреене на месото.

Поради всичко това, зрялото месо от vaca vieja (женско говедо над 48 месеца) Рубия Гайега е уникално. Казват, че за богатите и наситени крайни нюанси има значение не само генетичното наследство на породата, а е важен и начинът на отглеждане и хранене, „пасищата върху богати на соли почви допринасят в последствие месото да зрее по оптимален начин”.

Не трябва да ви учудва, че в Испания можете да се опита месо от 14-18 или повече годишна крава от местна порода, сухо зряло за 150 или дори 360 дни! Това е наистина скъп, но безспортно уникален деликатес. Интензивната наситеност на вкуса и ароматите на такова месо са несравнимо кулинарно преживяване.

 

  

посетете www.vivenda.bg


Всички права запазени © ВиВенда ООД 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close