Charra – емблематичното телешко от Саламанка

1.7K

ТЕЛЕШКОТО ЧАРА (Charra)  идва от Испания и по-точно от говеда, родени и отрастнали сред обширните пасища в иберийската dehesa на Саламанка, и съседни общини от Самора и Авила – три провинции от област Кастиля и Леон. Това са селектирани животни, които се отглеждат в екстензивни условия, съгласно установени местни силни традиции за здравословност и хуманност, а производството на месо отговаря на гарантирани високи критерии за качество.

Обичайно животните са кръстоска между породите Моруча (Morucha)  или Авиленя-Негра Иберика (Аvileña-Negra Ibérica) – две от елитните коренно иберийски, с Шароле (Charolaise), Лимузин (Lumusine) или Блонд Д’акитен (Blonde d’Aquitaine)

Dehesa са характерни в централна и югозападна Испания и части от Португалия пасищни райони, с уникална по рода си средиземноморска горска екосистема. Включва тревисти, храстовидни и ниски растителни видове, вековни гори от дъб, бук, цер и др. В дееса пасат едър рогат добитък, кози, овце, а също е и мястото, където се угояват с жълъди иберийските черни прасета.

Сертифицираното като Чара телешко (Ternera Charra) месо е с висока кулинарна стойност, предпочитано от много ценители. Обхваща животни до 12 месеца (ternera) и животни от 12 до 24 месеца (añojo), отгледани в определени райони по точно установен начин и месото отговаря на стандарти за качество.

Следващите възрастови разделения са говеждо от 24 до 48 месеца (novillo) и говеждо от женски и мъжки животни над 48 месеца (vacas y toros).

Как се отглеждат по регламента за Charra?

Отглеждат се в екстензивни условия в точно определени географски райони. Телетата първоначално растат около майките си, през първите 5 месеца се хранят само с майчино мляко и най-нежните покълнали тревички, които сами си подбират от полето. След това диетата им е растителна, богата на витамини и минерали. Съставена от паша в иберийската dehesa, сред ливади и стърнища, жълъди когато сезона позволява, натурални фуражи и земеделски култури, чието качество се одобрява от регулаторен орган. Имат възможност да се движат свободно сред природата, а останалото време прекарват в обори на открито и специално обособени места за отдих и заслон, с осигурен температурен комфорт. Радват се на чист въздух, спокойствие и много естествена светлина.

Полагат се грижи за хуманното отглеждане през целия жизнен цикъл на телетата и говедата, за тяхното позитивно социално поведение, липса на стрес и нетипично поведение, болка и наранявания. Следи се не само за качество, но и за достатъчно количество храна и вода. При отглеждането е забранена употребата на неоторизирани от действащото законодателство лекарствени препарати и други вещества, които могат да влияят на нормалния и естествен ритъм на растеж и развитие на животните. Не се употребяват хормони или други стимулатни.

Животните носят ушна марка още от раждането и се проследява индивидуалното им развитие. Условията във фермите за размножаване, на пасищните и горски стопанства, кланници и транжорни подлежът на контрол, като местните органи водят регистри и следят всички етапи, за да достига само най-доброто качество до крайния потребител.

Какво е телешкото месо Чара?

То е с хубава текстура, стегнато, но нежно и крехко. По-светло на цвят при по-малките телета и с по-наситен цвят при надхвърлящите година. Притежава естествена сочност благодарение на мраморизацията от инфилтрирани междумускулни мазнини. Лойта е бяла, като количеството ѝ нараства с възрастта на животното, но не прекалено.

Когато се подложи на сухо зреене (dry aged), вкусът става по-наситен, а ароматът се разгръща и обогатява.

След всичко казано, Charra не представлява порода, а е знак за качество, който гарантира, че месото произлиза от:

  • животни родени, отгледани и угоени в района на Саламанка, Авила и Самора (Испания).
  • хранени са с майчино мляко, паша и всички ресурси от експлоатационните райони на местната дееса (dehesa) най-малко първите 4 месеца от живота им.
  • изцяло растителна хранителна диета, обогатена с витамини и минерали, през най-малко последните 3 месеца от живота им.

 

Всичко това се гарантира чрез регулаторни инструменти от Асоциацията за качествено говеждо от Саламанка.

 

 посетете www.vivenda.bg


Всички права запазени © ВиВенда ООД 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close