Полезни съвети за отличен резултат в кухнята

1K

Колкото и опит да има човек в кухнята, винаги има тънкости, които ни убягват и детайли, които пропускаме. Така понякога се случва да влагаме време и старание в готвенето, а резултатът да не ни удовлетворява. В рецептите за готвене на тези подробности рядко се обръща внимание, но пък ако ги знаете, резултатите ви в готвенето ще се подобрят.

Основни положения

Поддържайте чисто – Мийте си ръцете с гореща вода и сапун, преди и след като сте пипали сурово месо. Поддържайте чисто мястото, където работите, както и приборите, които използвате.
Дръжте отделно – Никога не слагайте сготвеното месо в същата чиния, в която сте държали суровото месо.

Мляно говеждо

Колко мазно? – Когато запържвате мляно говеждо и премахвате част от мазнината, имайте предвид, че трябва да спазвате различно съотношение между месо и мазнина, в зависимост от ястието, което приготвяте. Ако правите пълнени чушки, например, сместа е добре да е с по-малко мазнина.
Бъдете нежни – Тайната на сочните и вкусни бургери и кюфтета е в нежното ни отношение към сместа. Прекаленото разбъркване води до по-твърда текстура след сготвянето.
Без натиск – Не натискайте бургерите по време на печенето; вкусните сокове ще изтекат и ще получите твърде сухи бургери.

Стекове

Измерване на крехкостта – Говеждите стекове могат да бъдат разделени на две категории : крехки и по-малко крехки.
Крехките стекове – могат да бъдат приготвени по всякакъв начин, могат да бъдат нарязани на кубчета за готвене или на ленти за сотиране.
По-малко крехките стекове – по-добре да ги готвите задушени или ако държите да ги печете, трябва да ги мариновате, за окрехкотяване.
Подсушете първо – За по-добър цвят при запечатване, попийте с готварска хартия стековете преди да ги готвите.
Не ръчкайте – Обръщайте стековете с щипка; Ако ги пробивате с вилица, ще изтекат вкусните сокове.
Точната температура – Уверете се, че готвите на правилна температура. На твърде високата температура може да пресготвите стека, или пък да изгори външната страна, а вътре стекът да остане суров.

Големи парчета за печене

Печете без решетка – Ребрата могат да бъдат готвени без решетка; извитите кости играят ролята на естествена такава.
Бъдете индиректни – Когато печете големи парчета, използвайте покритие, индиректен метод на печене.
Не се престаравайте – За да избегнете пресготвянето, извадете печеното, когато термометърът регистрира от 2 до 3 градуса по-ниска температура от желаната степен не готовност. За medium-rare степен на готовност 57° С (извадете при температура от 54° до 55° С), за степен на готовност medium 63°С (извадете при 60° до 61°С).
Изчакайте преди да нарежете – Оставете месото да почине за 15-20 минути. Това време е важно, защото температурата ще продължи да се покачва и месните сокове ще се втвърдят леко, като по този начин ще направят разрязването по-лесно.
Фино нарязано – Колкото по-крехко е месото, което печете, толкова по-дебело може да бъде парчето, което отрязвате.

Задушено

Отлично задушено – Основните елементи на успешното задушено са бавното и леко запечатване, продължителното къкрене на тих огън, малкото количество течност и точно прилегналия към тенджерата капак.
Милост към зеленчуците – За да не се преварят зеленчуците, добавете ги в самия край на готвенето.
По-малко бъркотия – Задушеното може да се получи отлично и в плик за готвене.
Тест за готовност – Поради естеството на задушеното, месото винаги е до степен well-done. За да проверите готовността, набодете с вилица в най-дебелата част. Ако влиза и излиза лесно, готово е.
По-доброто разрязване – Ако режете задушеното месо, използвайте две вилици и режете докато е още топло.

Сотиране 

Замразете, за да нарежете – Когато искате да нарежете стека на пръчици (жулиени), сложете го във фризер за около 30 минути, за да го нарежете по-лесно.
За по-добър загар – слагайте говеждото в тигана на по-малки порции, за да получи по-добър загар .
Гответе поотделно – Гответе зеленчуците или нудълите, отделно от говеждото, след това ги комбинирайте.

И, в крайна сметка, каквото и да сготвите, най-важното е да се наслаждавате на храната. Създайте си приятна обстановка, обградете се с любими хора и се отдайте на момента и вкуса 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close