Свежо замразено?

1.4K

Свежо замразено

– разлика между професионалното и домашното замразяване,

съвети как да съхраняваме, размразяваме и как подготвим за готвене –

 

Защо замразяваме месото?

По-голяма част от месото, което предлагаме във ВиВенда е професионално свежо замразено.

Когато месото достигне своята точка на перфектна зрялост и вкусовите му качества са възможно най-добрите, ние го порционираме, вакуумираме в кристално високо-бариерно фолио и шоково го замразяваме при температура под -40 градуса С. Така се запазват вкуса, свежестта и качеството му.

Колкото по-бързо е замразена храната, толкова по-малко са ледените кристалчета в нея. Това е много важно, тъй като големите ледени кристали могат да раздалечат фибрите на месото, да го направят по-твърдо и при размразяването то да изгуби от естествената си влага.

Чрез изключително  бързото замразяване ние успяваме да запазим месото крехко и сочно.

запазим месото крехко и сочно.

Може ли замразеното месо да бъде с високо качество?

Да. Това зависи както от самото месо, така и от начина, по който се контролира и осъществява процеса на замразяване. Ние замразяваме професионално шоково нашето месо веднага, след като го нарежем. Изключително ниската температура, при която обработваме месото, го запазва натурално, в най-доброто му състояние. Когато го размразите и готвите, качеството му е много високо и дори по-високо от това на повечето охладени меса.

Ако месото не е замразено в правилния момент, а например няколко дни преди изтичане срока му на годност, това рязко влошава качествата му. Също така, когато решаваме да заредим храна в къщи за по-дълъг период от време и я замразим сами в домашния фризер, качеството, което ще получим няма как да е същото като това на професионално свежо замразеното месо.

Как да получите най-доброто от вашето месо?

Съвети за съхранение във фризер

Винаги съхранявайте замразеното месо в неговата оригинална вакуум опаковка от ВиВенда. Така, от една страна, ще можете по-лесно да оползотворявате свободното пространство във фризера и ще предпазите месото от изсъхване. От друга страна, етикетът, който обозначава срока на годност ще е наличен и ще знаете до кога е най-добре да го консумирате. Месото ще запази качествата си по-дълго, ако го съхранявате при -18 градуса С или по-ниска температура. Вертикалните фризери не трябва да бъдат претъпквани с продукти, тъй като това ще затрудни правилната им работа. Хоризонталните фризери, точно напротив, работят по-добре, когато са запълнени.

Размразяване на месото

Дайте време на месото да се размрази – 24 часа за малките стекове и до 10 часа на 500 г за големите парчета. По-безопасно за месото е да го размразявате в хладилник. Така то ще изгуби по-малко вода и съответно ще остане по-сочно. Никога не оставяйте месото да се размразява на топло, в близост до печка, сушилня, пералня или хладилник или дори на отворен прозорец, на слънчева светлина. Това може да доведе до риск от натравяне. Ако бързате много и нямате достатъчно време на разположение, може да поставите месото, заедно с опаковката, в съд със студена вода, това ще ускори процеса на размразяване.

Цвят на месото

Цвят на месото

Обикновено месото, което е преминало процес на зреене има значително по-тъмен цвят и лека миризма, когато за първи път го извадите от вакуумната опаковка. След 20-тина минути на свеж въздух, месото възстановява естествения си цвят и миризмата отслабва.

Подготовка на месото за готвене

Подготовка на месото за готвене

След като месото се е отпуснало напълно, попийте го с домакинска хартия. Не е необходимо да го миете с вода, защото това ще промени вкуса му. Ако ще приготвяте стекове, достатъчно е да ги намажете с малко олио от двете страни и можете да ги запечете върху тиган.

Готвене и отпочиване

Готвене и отпочиване

След като месото е възвърнало естествения си цвят, то е готово за готвене. Пригответе го до  желаната от вас степен на готовност. Да оставите месото да си почине, след като го приготвите е точно толкова важно, колкото и самото сготвяне. Когато месото е готово, покрийте го с фолио и го оставете на топло за около 10 минути (до 30 минути за големите отрязъци). По този начин ще позволите на месото да се отпусне и да стане по-сочно и крехко.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close