Как да се грижим за нашето Le Creuset?

999

Le Creuset са висок клас готварски съдове, обединяващи качество, традиция и красота. Характерното за тях е, че се произвеждат по класически занаятчийски метод. Чугунът се лее в индивидуални пясъчни форми, а покритието им е с цветен емайл, чийто цветове са от ярки и наситени, до нежни и монохромни. Поради качеството на изработка си, тези съдове ще ви служат цял живот.

Le Creuset съхранява най-доброто от традиционните методи и същевременно еволюира с иновации, без да губи своята идентичност. Те са създадени, за да бъдат трайни, да носят наслада на всички у дома и да се предават на следващите поколения. И точно в това е магията – съдове, способни да създават и предават кулинарни и семейни ценности.

Но как да се грижим за тях?

Le Creuset изработват своите чугунени съдове с два типа емайлиращи покрития за вътрешността – пясъчен (Sand) и сатенено черен (Black Satin).

Пясъчното покритие се употребява основно за съдовете тип „гювеч“ (холандска фурна), а сатенено черния – за тигани, грил тигани и планча. Основната разлика между двете покрития е, че пясъчното е подходящо за „мокро“ готвене, като варене, дълбоко пържене, задушаване и бавно готвене. То не абсорбира миризми и вкусове, не реагира на киселини (вино и цитрусов сок) и позволява да съхранявате ястията си в него. Ако има петна и следи от готвене, можете лесно да ги отстраните с препарат за почистване Le Creuset.

От друга страна, черният емайл е подходящ за „сухо“ готвене – гриловане, сотиране, запържване. Образувалата се патина по покритието не се отстранява напълно, а напротив – фин слой от нея трябва да остане по дъното на съда, за да не залепва храната при приготвяне, както и да го предпази от ръжда.

Като всеки друг съд за готвене и тези чугунени съдове имат нужда от внимание и грижа при употреба. Следвайте предложените съвети и ще се радвате дълго на вашето Le Creuset.

Първа употреба

Преди първа употреба, измийте съда с гореща вода и мек препарат за съдове, след това изплакнете и подсушете старателно. Вашето Le Creuset вече е готово за употреба и не изисква допълнителна подготовка.

На какви повърхности можем да използваме съдовете?

 • Чугунените съдове Le Creuset могат да се използват на всички видове повърхности, включително газ, електрически или индукционни котлони, витрокерамично стъкло, фурни и котлони работещи с газ, въглища, дърва и др.
 • Никога не плъзгайте съда върху готварската печка / керамичния или индукционния плот, това може да повреди както дъното на съда, така и повърхността на котлона. Вместо това, повдигайте и премествайте съда.
 • Избирайте подходящия размер на котлона, отговарящ на дъното на съда. Така храната ще се готви по-равномерно и ще се намали риска от повреда на дръжките и страните на съда. Това е особено важно при индукционните котлони – ако използвате неподходящия размер котлон, съществува риск плочата да не „разпознае“ съда. При газови котлони ограничавайте пламъка до дъното на съда, без да обхваща стените и да не нагрява дръжките.

Поддръжка:

 • Винаги охлаждайте горещия съд преди измиване.
 • Не потапяйте горещ съд в студена вода! Въпреки че емайлът на Le Creuset е проектиран да бъде най-издръжливият на пазара, все пак може да възникне термичен шок, което да доведе до напукване или загуба на емайл.
 • Ако има остатъци от храна, напълнете съда с топла вода и оставете да се накисне за 15 – 20 минути преди измиване. Четката Le Creuset може да бъде полезна за премахването на малки остатъци от храна или за почистване между ребрата на оребрените тигани.

 • Не използвайте абразивни почистващи препарати върху повърхността за готвене. Можете да използвате меки абразивни гъби или четки за отстраняване на упорити остатъци. За да избегнете повреда на емайла, не използвайте метални гъби, тел за почистване или груби абразивни почистващи препарати.
 • Леки петна, причинени от метални инструменти, могат да бъдат отстранени с почистващ препарат за съдове Le Creuset. Периодичното почистване с този продукт също ще запази новия вид на вашите съдове.
 • Никога не прибирайте съдовете, докато са още влажни. Съхранявайте ги на сухо и проветриво място, далеч от пара и влага.
 • Поддържайте стегнатостта на всички дръжки и винтове по съдовете, като ги проверявате и затягате редовно.
 • Емайлираният чугун Le Creuset е изключително издръжлив, но може да се повреди при случайно изпускане или удар върху твърда повърхност.
 • Винаги носете защитни ръкавици, когато боравите с горещия съд; Поставяйте горещите съдове върху дървена дъска, силиконова или друга изолираща подложка – горещината може да увреди незащитените повърхности.
 • Използвайте прибори/инструменти за готвене от топлоустойчив силикон, тефлон, дърво. При невнимателна употреба металните прибори могат да причинят остъргване и трайно да повредят съда; Не използвайте в съда миксери, уреди с остриета, прибори и ножове за разрязване и порциониране на храни.

Измиване в съдомиялна машина

 • Всички съдове с чугунени и фенолни дръжки или други части от неръждаема стомана, могат да се мият в съдомиялна машина. Постоянното миене обаче, може да доведе до известно потъмняване на покритието на емайла. Това не е вредно и няма да влоши работата на съдовете. Когато използвате съдомиялната машина, винаги оставяйте цикъла да приключи, преди да отворите вратата. Това ще гарантира, че вашето Le Creuset е изсушено напълно.
 • Честото миене в съдомиялна машина намалява образуването на патина при съдовете с покритие Black Satin. В резултат те ще се нуждаят от допълнително омасляване, за да бъдат предпазени от ръжда, както и за да не залепва храната при готвене.
 • Тиганите с дървени дръжки не са подходящи за съдомиялна машина.

Използване във фурна

 • Фенолните дръжки на капака от гамата Signature от емайлиран чугун са устойчиви на топлина до 480°F / 250°C, а тези от серията Classic до 390°F / 200°C. Продуктите с вградени дръжки от чугун или дръжки от неръждаема стомана са безопасни за използване в конвенционална фурна до 260°C. Тигани с дървени дръжки не трябва да се поставят във фурната.
 • Не поставяйте съдове за готвене на дъното на фурни с чугунена облицовка. Това ще повиши температурата на готвене във фурната, което ще доведе до повишена скорост на готвене с вредно въздействие върху храната.

 

Научете повече за историята на Le Creuset, тук

Съдове Le Creuset можете закупите от обектите на ВиВенда – магазини ViVenda Fine Butchery:

гр. София, бул. “Черни връх” 69-71
гр. София, ул. “Оборище” 13

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close