Avileña-Negra Ibérica – от сърцето на Испания

1.1K

Говеждата порода Авиленя, позната и като черна иберийска – Авиленя-Негра Иберика (Аvileña-Negra Ibérica) идва от Испания. Тя е пряк наследник на древната Bos taurus ibéricus, която още от миналото е населявала Пиренейския полуостров. Това са животни пренадлежащи към коренната иберийска черна кръвна линия, също както и добре познатите ни иберийски черни прасета (cerdo ibérico).

След втората половина на XIX век местообитанието им се обособява главно в централната испанска месета – плато прекосено от планинските образувания и масиви на Централната Кордилиера, където релефът е разнообразен, с хребети, стръмни склонове, тесни дерета, долини и обширни плата завършващи с отвесни скали. В тази райони попада и част от иберийската dehesa, със своята уникална средиземноморска ниска растителност и вековни дъбови и букови гори, които през есенно-зимния сезон се радват на жълъди.

Днес породата се разпростира в планинските части и райони с dehesa в областите Кастиля и Леон, Естремадура, северните провинции на Андалусия, части от Мадрид и Кастиля Ла Манча, Ла Риоха, Арагон, достига до Валенсия и Каталуния. Това са места, където е съществувала още от възникването си, поради което е перфектно адаптирана.

Външността им е впечатляваща – те са черни, със среден ръст, красива атлетична осанка и хармонични пропорции. Теглото на възрастните женски е около 550 кг, а на мъжките около 900-1000 кг. В миналото са използвани за работна сила, но днес се селектират за месодобив.

Отглеждането на Авиленя-Негра Иберика е свързано с дълбоки местни традиции, изграждани от поколения животновъди.  Животните растат в екстензивни условия, като често се прилага сезонната миграция на стадата – например от високопланински пасища на Централната Кордилиера през лятото към зимни пасища в dehesa в Естремадура, Кастиля Ла Манча и Андалусия. Такава практика позволява на животните да пасат пълноценно и питателно, съобразно сезона. Хранят се с естествена паша, допълнена с естествени фуражи и земеделски култури, като качество им се контролира от регулационен орган. Авиленя се отличава с добро здраве и резистентност на болести, дълголетие и добра фертилност.

Какво месото от Авиленя?

Високо се цени се заради доброто качество, крехкостта и наситения вкус.  Притежава добра мраморираност (инфилтрирани междумускулни мазнини), която запазва сочността и благоприятства естествения аромат. То е плътно на допир, леко влажно и с фина текстура. Цветът е ярък, от бледо червен до пурпурно червен, а лойта е бяла или кремава.

При сухо зреене допълнително се благоприятства наситеността на вкусовите качества и богатството на аромати.

Характистистиките му се дължат както на наследствената генетиката на породата, така и на местната природна среда и хуманния начин на отглеждане – съчетанието между климат, разнообразен релеф при местообитанието, качествена храна, свободен режим, порзовляващ движение, чист въздух и слънчева светлина.

От 1933 г. се води генеалогична книга за породата, а от 1971 г. съществува Испанската асоциация на животновъдите на селектирана говежда порода Авиленя-Негра Иберика.

ЗГУ месо от Авила е първото Защитено географско указание (IGP) на свежо месо припознато в Испания и е добито именно от порода Авиленя. IGP покрива както чистокръвните животни, така и първо поколение между женска Авиленя и бик от друга елитна месодайна порода (например Лимузин или Шароле).

посетете www.vivenda.bg


Всички права запазени © ВиВенда ООД 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close