Мистичното Wagyu

3K

Wagyu (произнася се уа-гю)

Wagyu (произнася се уа-гю) е порода на едрия рогат добитък, която се смята за едно от националните богатства на Япония. Данни за породата датират още от 2 век. Японската дума Wagyu може да се преведе като японско говеждо – “Wа” означава японски и “Gyu” означава говеждо месо.
Популярно в цял свят е говеждото месо Кобе. То е известно с изключителното си качество. Всъщност говеждото Кобе е говеждо месо Wagyu, което идва от района на Кобе в Япония.
Говеждото месо Wagyu /Kobe/ винаги е било обвито в мистика и легенди, и показател за престиж. Разказите за глезените крави, които пият бира, слушат класическа музика и им се правят масажи са популярни по света. Истината за съвременното производство е, че вниманието е насочено изключително към чистите, елитни кръвни линии животни, начина на хранене и хуманното отношение.

говеждото месо Wagyu

Характерно за говеждото месо Wagyu е силно изразената мраморна структура. Тези многобройни бели мраморни жилки позволяват на месото да се топи в устата и създават усещането за нежност, и мекота при консумация. Оприличавани на “Дантела от енергия” тези мраморни жилки са всъщност мононенаситени мазнини, които са фино вплетени в мускулната структура. Когато месото се обработи топлинно, тези мазнини се стопяват и му придават неповторима крехкост и аромат, с които месото е известно. Мононенаситените мастни киселини имат много ниска точка на топене, поради което това месо буквално се топи в устата. Изследванията показват, че мононенаситените мазнини във Wagyu може да помогнат за намаляване на нивата на холестерола в организма.

Високо ценено, заради безкомпромисното си качество, говеждото месо Wagyu е с напълно заслужената репутация на най-великолепното говеждо месо в света.

Първите сведения за появата на говеда в Япония датират от около 2 век, когато се появяват и първите животни, докарани от Азия през Корейския полуостров. По това време добитъкът е бил нужен заради силата си и способността да дърпа плуговете за обработка на многобройните оризови полета. Тези първи представители на едрия рогат добитък са предшественици на Wagyu – японското говедо. Разпространението на говедата в страната е слабо и бавно заради затворения характер на японските общности.
Интересно е, че по това време говедата са се отглеждали само като впрегатни животни, тъй като японската религия е забранявала консумацията на говеждо месо. Това се променя, когато новаторски японски военачалник нарежда на всички войници да консумират говеждо месо и разработва хранителна програма за армията по време на война. Режимът включвал консумацията на говеждо месо, което се считало, че ще направи войниците значително по-силни и издръжливи. Всъщност този ход дава цялостна легитимация на консумацията на говеждо месо в Япония и то се превръща в задължителна храна по време на война. Триумфално, завръщайки се от поредната победа, войниците пренесли консумацията на говеждо месо и в домовете си.
Така започва традицията по отглеждане и селектиране на мистичните японски говеда Wagyu, официално признати за национално богатство на Япония. Тези животни са зорко охранявани от японските фермери, които са наследили генетиката от своите предци и знаят, че тяхно задължение е да защитят и опазят този подарък за бъдещите поколения.
Световноизвестното Kobe beef е говеждо месо Wagyu, което идва от район Кобе на префектура Хиого в Япония. Kobe beef е говеждо месо произведено от мъжки говеда, а говеждо месо Matsuzaka beef, което е още по-брилянтен продукт, се произвежда от женски говеда.

Трите най-известни кръвни линии за разплод в Япония са:
• Тajima от префектура Hyogo
• Itozakura от префектура Shimane
• Kedaka от префектура Tottori

чистокръвното Кобе
Оригиналното говеждо Кобе в Япония е регистрирана търговска марка на асоциацията Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association, и трябва да отговаря на следните изисквания:

– Да бъде кръвна линия Tajima от префектура Hyogo
– Храненето да е извършвано само в префектура Hyogo
– Животното да бъде кастрирано
– Да бъде преработено в кланица в Kobe, Nishinomiya, Sanda, Kakogawa или Himeji в префектура Hyogo
– Мраморирането на месото трябва да бъде най-малко 6-та степен
– Качествения резултат на месото да бъде 4 или 5
– Брутното тегло на животното да бъде 470 кг или по-малко
Забележително е, че чистокръвното Кобе има високи нива на олеинова киселина, което всъщност спомага за понижаване нивата на холестерола в кръвта.
Продължителността на живота на говедата от чистокръвна линия Tajima е около 26 до 32 месеца, като е интересно да се отбележи, че само около 3000 глави добитък биха могли да се квалифицират като Kobe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close