Poulet Bresse – гордото синьокрако пиле

2.8K

There are champagnes … and Dom-Pérignon !
There are cars … and Rolls Royces !
There is caviar … and Beluga caviar !
There are chickens … and BRESSE CHICKEN

Домашното пиле Брес е емблематичен продукт във френската кулинарна традиция. Неговото месо е високо ценено заради интензивния му вкус и наситен, дълбок аромат. Гастрономите откриват в месото от пиле Брес нежна и финна стуктура с дивечов привкус. Породата е бавно растяща и въпреки това костната структура и мускулатура са с изключително нежен и светъл цвят.
Типичният представител на породата е с червена гребен, бели пера и сини крака. Това се цветовете на френското знаме, което превръща пилето Брес в национален талисман и емблема на Франция.
Домашните птици Брес /пилета, ярки, петли и пуйки/ се отглеждат по стриктни стандарти в защитена територия по силата на европейското законодателство за продукти с контролиран произход.

Заради уникалният си вкус от 1957 г производството на домашни птици Брес се контролира и е под протекцията на А.О.С. Appellation d’origine contrôlée (Закона за контролиране на оригиналният произход).
Това е първата и единствена птица в света, както и първата животинска порода която получава наименование за контролиран произход, според европейското законодателство. Този закон дефинира много прецизно, района на отглеждане, породата и условията при които да се отглеждат птиците „Брес”.

История

Географски райони

Наименованието област, която обхваща 274 общини, селскостопанска площ от 237,950 хектара.

Опит на поколения фермери

При отглеждането на птици Брес не се прилагат изкуствено създадени методики. Всичко се основава на опита и традициите на поколения фермери. Отглеждане на домашни птици Bresse изисква много педантичност и усилена ежедневна работа.

  • Задължително е наличието на тревни пасища:
  • Задължително е отглеждането на 1 пиле на минимум от 10 m2
  • Сградите за отглеждане и сън на птиците са с площ не по-голяма от 50 m2
  • Едно стадо се сформира от не по-вече от от 500 пилета
  • Между отглеждането на две стада от птици трябва да мине период от време известен като “почивка на здравето”
  • Минималният размер на тревното пасище за едно стадо е 5,000 m2
  • Започвайки от 35-я ден от отглеждането фермерът осигурява на птиците зърнени култури (царевица и пшеница) и млечни продукти. Пилетата се отглеждат на свобода, върху тревни пасища, за правилното съответствие и пълното физическо развитието на птиците. Там те намират допълнителна естествена храна (трева, червеи, семена, насекоми …).
  • Последния етап на отглеждане продължава в специални дървени къщички, от 8 до 15 дни за пилетата и минимум един месец за ярките и петлите.
  • Общата продължителност на отглеждане не може да бъде по-малко от 4 месеца за пилета, 5 месеца за ярките и 8 месеца за петлите.

Представяне

Дали пиле, ярка, пуйка или петел, домашните птици Bresse винаги се продават цели, а не разфасовани. Пилето Брес тежи най-малко 1,2 кг, ярките до 1,8 кг, скопените петли до 3 кг и пуйките около 3,5 кг.
Домашните птици Bresse се пакетират старателно, като се запазва оперението по врата и главата. На левият крак се закача специално изработен пръстен с името на селекционера, номера на кланицата, надпис “Bresse ” на фон на френският трикольор и официалният знак за защитеното наименование и произход.
Всички тези мерки гарантират за пълната проследяемост и автентичност, и осигуряват на пилето Брес много високо качество и завидна гурме стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close