За черния дроб, с любов

1.6K
Пастет от Черен дроб

Започваме тази статия с уговорката, че както във всички останали в блога, ние изразяваме личното си виждане, което не е експертно и не претендира за изчерпателност.

В последно време “експертите” по хранене се увеличават така, както набъбват и списъците с „трябва да се яде“ и „не трябва да се яде“.

Нека да не забравяме, че всичко е въпрос на собствена преценка, така че ето и нашата, по темата с телешкия черен дроб.

За много хора употребата на субпродукти е свързана по-скоро с приготвяне на храна за домашните любимци, отколкото за семейната вечеря.

Освен това, всеки, който е частично запознат с функциите на органите е наясно, че основната задача на черния дроб е да се справя с токсините в тялото.

Да ям нещо, в което се отлагат токсини? Не! Благодаря!

В действителност, обаче, черният дроб е нещо като Супермен. Без да е толкова привлекателен на външен вид.

Ако се върнем назад във времето, качествата на супер-храна на черния дроб са признати отдавна. Дори се е смятало, че има магически лечебни свойства.

И ето защо.

Във всеки грам  черен дроб се съдържат повече хранителни вещества, отколкото в която и да е друга храна.

  • Той е източник на висококачествен протеин.
  • Най-концентрираният естествен източник на Витамин А, нeoбxoдим зa пoддъpжaнe нa дoбpoтo здpaвocлoвнo cъcтoяниe нa бъбpeцитe, за поддържане на мoзъчнитe фyнkции, зa дoбpoтo зpeниe, a cъщo зa здрава koжa, koca и здрави зъби.
  • Съдържа в изобилие витамини от групата В, най-вече витамин В12
  • Черният дроб е един от най-добрите източници на фолиева киселина
  • В черния дроб също се съдържа лесно усвоима форма на желязо, изключително  необходимо нa човешкия организъм зa нормалния синтез нa хемоглобин
  • Черният дроб съдържа и следи от други микроелементи като мед, цинк, хром и СоQ10, който е много важен за сърдечно-съдовата система.
  • B чepния дpoб се oбpaзyвa cпeцифичнoтo вeщecтвo xeпapин. То сe изпoлзвa в мeдицинaтa зa нopмaлизиpaнe нa пpoцecитe нa kpъвocъcиpвaнe.

Все пак, трябва да имате предвид, че при установени високи нива на холестерол, трябва да бъдете предпазливи, тъй като консумацията на черен дроб може да влоши състоянието ви.

А какво се случва с токсините?

Както вече стана дума, основната роля на черния дроб в организма е да неутрализира токсините. Но в себе си той не съдържа токсини, вместо това, дробът съдържа много мощни елементи, които тялото използва за да се изчисти от токсините.

Не трябва да забравяме, че най-добрият дроб идва от качествени животни… Важно е те да са отгледани с внимание, свободно, да са хранени с качествена храна и да са израснали без хормони и антибиотици. Освен това е важно също животните да са заклани и след това съхранени по правилен начин.

Черен дроб

Дробът има много силен вкус, който не се харесва на всеки. Така че, ако имате желание да го консумирате, но не можете да приемете вкуса му, можете да приложите следната хитрост:

Докато още дробът е леко замразен, нарежете го на едри парчета. Сложете го в блендер и пасирайте, до получаване на гъста  каша. С лъжица сипете във формички за лед пасирания дроб. Поставете във фризер, за да се замрази отново.

Можете да добавяте по едно кубче смлян дроб във всяко ястие с кайма, което приготвяте. Не е нужно да го размразявате нарочно преди това, то ще се разтопи бързо. Подправките ще маскират вкуса, който не ви допада,но полезните вещества от дроба ще се запазят.

Иначе, има много и различни варианти на приготвяне на черния дроб, ако харесвате неговия вкус. Най-добре е преди да започнете да го готвите, да го накиснете в прясно мляко. То ще направи дроба по-крехък и ще отнеме от миризмата му.

Класическа рецепта е да го запечете на тиган. Трябва да внимавате вътрешността му да остане леко розова, защото иначе ще бъде прекалено твърд и няма да е вкусен.

Интересен вариант е да го приготвите на пастет, който да намажете върху филийки препечен хляб. Можете да го изпържите и да го подправите с лук, или пък да го панирате, нарязан на тънки слайсове.

Пастет от Черен дроб
Пастет от Черен дроб

Във всеки случай, ако решите да го консумирате, можете да сте убедени, че черният дроб е истинска функционална храна, която дава на организма много повече от обикновено засищане на глада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close