8 жени, които променят правилата на играта

1.4K

Въпреки общоприетото клише, че най-добрите готвачи в света са мъже, в историята на кулинарията има много жени, които са оставили трайна следа, дори във времената, когато не е било толкова лесно да станеш световноизвестен както е днес. В най-женския месец ще поговорим накратко за 8 от тях, не защото са единствените, а заради символиката на числото и връзката с Деня на жената 8 март.

Джулия Чайлд

Отличава се не само с не типичния за жена ръст от 187 см и своите кулинарни способности. Това е жена с наистина забележително присъствие и чар.
Преди да се занимава с кулинария Джулия се опитва да влезе в армейския корпус на жените, но я отхвърлят… заради ръста й 🙂
Джулия последва съпруга си в Париж, където се записва в кулинарното училище Le Cordon Bleu. Там тя открива любовта към френската кухня. И започва да пише книгата “Изкуството на френската кухня”, а в последствие и 18 други книги. През 1963 година дебютира с първото си телевизионно шоу “Френският готвач”. Въпреки че по онова време това не е първото кулинарно предаване, то става най-известното и така Джулия си изгражда името на домакиня, с което е известна и до днес. Нейното шоу е и първото, в което се прави жестомимичен превод за хора с увреден слух.
През 1993  тя става първата жена в Залата на славата на ЦРУ и до днес името й се споменава заради това, че е пренесла френската кухня на семейната маса на много средностатистически американци.

Алис Уотърс

Известна като “създателя на калифорнийската кухня”, тя е съсобственик на  Chez Panisse в Бъркли, Калифорния. При едно пътуване във Франция Алис е изключително впечатлена от ресторантите, които използват пресните продукти местно производство. Това я вдъхновява за собствения й ресторант, който е отъждествяван с кратко меню, чисти и изключително пресни местни продукти, приготвени по простичък начин и сервирани ефектно.

Така Алис поставя основите на процеса, който в последствие превръща Сан Франциско в един от градовете с най-добри ресторанти в света и променя начина на хранене на американците.
Уотърс е написала 12 книги за храната, най-вече за калифорнийската кухня. Освен това, тя е първата жена, на която през 1992 година е присъдена наградата James Beard Award за Изключителен готвач, а ресторантът й е отличен като Най-добър ресторант на годината.

Пола Дийн

Кралицата на маслото! Така я наричат нейните почитатели. В момента печели над 15 милиона годишно от ресторанти и продажбата на книгите си, но животът й не е бил винаги така прекрасен. Тя преминава през доста трудности, като в следствие на семейни неприятности започва да страна от агорафобия – страх от открити пространства. Заболяването й възпрепятства нейните излизания от къщи и съответно й пречи да си намери работа. Така тя започва да готви в къщи и развива кулинарните си умения. Тъй като отглежда сама децата си, те заедно започват семеен бизнес – тя готви, а синовете й разнасят храната по адреси. И така постепенно поставя началото на кетъринговата си компания.

В последствие тя открива собствен ресторант, заедно със синовете си, където сервират традиционна южняшка храна и става телевизионна звезда.

Кат Кора

Изключително известна в САЩ като първата жена, която е Iron Chef в популярното предаване на телевизията Food Network, Кат е основател на организацията Chefs for Humanity. Това е организация на готвачи от цял свят, чиято цел е да противодейства срещу глада в световен мащаб, да разпространява информация, която да подпомага здравното образоване на населението и да организира помощ за пострадали от бедствия. Стилът й изразява нейния произход  – съчетание от южни корени и гръцка традиция. Кора е също така говорител на UNICEF и чудесно съчетава вкусната храна с филантропията.

Елизабет Фолкнър

Тя завършва художествено училище, но след това бързо сменя посоката. Въпреки всичко художественият й талант ясно личи в изобретателните й десерти. Открива първия си ресторант Citizen Cake в Сан Франциско, през 1997. Все още е главен сладкар там, въпреки, че междувременно работи и в другия си ресторант.

Основната й цел в готвенето е да постави на едно ниво сладката и солената кухня. В кариерата си е подпомагала и поощрявала много жени-готвачи, както с личния си пример, така и с активното си участие в организации.

Автор е на много книги с рецепти, сред които може би най-популярната й е Demolition desserts , където тя представя рецепти от Citizen Cake.

Лидия Матичио Бастианич

Може да се каже, че Лидия живее истинската американска мечта. Семейството й пристигна в Ню Йорк през 1958 г., след като са избягали от Пола, Истрия (в днешна Хърватия), когато Лидия е на 11 години. Тя се омъжва на 19, а на 25 вече има две деца. Междувременно, преди да роди второто си дете, семейство Бастианич отваря във Форест Хилс, Куинс, италиански ресторант, наречен Buonovia. Ресторантът е толкова успешен, че семейството отваря втори ресторант в Куинс, Villa Secondo. И там вече Лидия е забелязана от кулинарните критици и става известна. След това тя започва да прави готварски демонстрации на живо, което естествено я отвежда и към нейната кариера водещ на кулинарно телевизионно шоу.
Лидия е автор и на няколко готварски книги с рецепти от италианската кухня.

Кристета Комерфорд

Тя е още друг чудесен пример за осъществената американска мечта. Пристига от Филипините, когато е едва на 23 години. Валтер Шейб я взема в екипа си от готвачи в Белия дом, по време на управлението на президента Клинтън. По-късно, през 2005, когато Шейб напуска, Комерфорд става първата жена главен готвач в Белия дом – позиция на която тя работи по време на двете администрации на Буш и Обама.

Стефани Изард

Стефани попада в обсега на вниманието в САЩ като претендент в шоуто Top Chef. В крайна сметка тя става първата жена победител, а освен това е и любимка на публиката. Отличава се с почти вманиаченото си внимание към вкуса и презентацията. В последствие тя става и най-успешния участник в историята на шоуто. Още на 33 години, тя има два собствени ресторанта, които към днешна дата се развиват успешно.

Първият  й ресторант, Girl & the Goat е номиниран за най-добър нов ресторант от James Beard Foundation през 2011, а  Стефани печели наградата на същата фондация за най-добър готвач през 2013.  Също така тя е избрана за един от най-добрите готвачи на списанието Food & Wine Magazine през 2010.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close