Птиците от френските Ланди – истински добрият вкус на свободата

1.3K

Френските свободно отгледани пилета

Френските свободно отгледани пилета  – традиция в  перфекционизма

Отличното качество на свободно отгледаните фермерски пилета от региона на Ландите не се дължи на случайността.
Първата тайна е в стриктния подбор на произхода на пилето. То  трябва да е подходящо за бавно отглеждане, което пък от своя страна гарантира,  че структурата на месото ще е плътна, но фина и нежна.  Пилетата, са от местен произход, от вид характерен с липсата на оперение по шията и затова наречен “cou nu”.

Вторият важен фактор са особеностите на уникалната територия, регионът Ланди. Той се намира в югозападна Франция и на него принадлежи една от най-красивите части от бреговата ивица на страната. Регионът е характерен с  многобройните дюни и езера между тях, а горите покриват две-трети от някогашния блатист терен. Това е една жива гора, която е считана за „белия дроб” на южна Европа. Тя е част от природния парк Гасконски Ланди с площ от около 290,000 хектара. Именно тук, в сърцето на най-голямата гора в Европа, пилетата живеят нашироко и в пълно спокойствие.

Гасконски Ланди

Що се отнася до традициите в перфекционизма, те са резултат от специалния начин на отглеждане, с който се гордеят всички птицевъди в региона. Във всяко стопанство пилетата се разхождат на свобода за минимум 81 дни. Те имат на разположение малки, отворени къщички, в които могат да се подслонят за през нощта и да намерят обилна храна – най-често царевица, която е отгледана в същото стопанство. Освен тази храна, птиците се хранят свободно с трева и насекоми, докато се разхождат ежедневно под сенките на дърветата. В къщичките няма електричество. Начинът на отглеждане е напълно съобразен с екосистемата. Къщичките са подвижни и така на всяко ново ято пилета може да се предложи ново местообитание.

Резултатът от всичките тези фактори  е 200% вкус. Целодневните разходки и чистият въздух помагат на птиците да развият своята мускулна система и така месото им става с по-плътна структура. Мазнината прониква в месото, вместо да остане непосредствено под кожата, като му придава мраморираност и допринася за сочността му. Не е необходимо да имате невероятни готварски умения, за да придадете на пилето неустоим вкус, защото то го носи със себе си от просторните френски Ланди.

Свободно отгледаните пилета, предлагани от ВиВенда са отличени с френския сертификат за качество Label Rouge.

 

Сертификат за премиум качество “Label Rouge“

Сертификат Label Rouge

Френската система за сертифициране “Label Rouge”, която действа във Франция от 1960г. обхваща производството на птиче месо, и в по-ограничени обеми други видове месо и млечни продукти. Със строгите си критерии сертификатът важи, като гаранция за премиум качество. Производството на месо под този сертификат е много по-скъпо, отколкото стандартното производство.

Логото “Label Rouge”  гарантира на потребителя безопасен хранителен продукт, който е бил под специални грижи и контрол. Label Rouge започва като малко движение от няколко фермери, отглеждащи птици по метода на свободната паша и е контрапункт на занижените стандарти на масовото производство в бранша, след втората световна война. Основните акценти на спецификациите са вкус и кулинарна стойност на крайния продукт, свободно и бавно отглеждане на птиците, безопасност на продуктите и опазване на околната среда, месото да не е обработено с медикаменти и да не съдържа стимулатори за растеж.

За да получат сертификата, производителите подават заявка (бизнес план, детайли за производствения процес, резултати от проби и др.) към специална държавна комисия по стандарта. Тя от своя страна координира дан­ните с две министерства – на селското стопанство и на потреблението. При одобрение сертифицирането се регистрира и впоследствие се контролира от акредитиран сертифициращ орган. Отделна институция следи той да не бъде копиран или имитиран от несертифицирани производители или от собствени марки на търговци. Label Rouge се подкрепя силно от френското правителство, като начин да се развива дребното фермерство в страната.

Потребителите откриват веднага положителната разликата между Label Rouge и стандартното птиче месо. Поддържането на постоянно високо качество се гарантира от редовните тестове. Смята се, че основната причина за неповторимия вкус е бавното отглеждане на птиците, както и специалните породи. Месото е вкусно, плътно и крехко. Изпълнението на стандартите се следи от независими, сертифицирани организации. Инспекциите се извършват веднъж годишно за проверка на ятото, два пъти годишно за храните, ежемесечно за преработвателните предприятия и два пъти годишно за люпилните. Всички инспекции включват бактериални тестове и инспекция на процесите. През годината се извършват пет теста за вкуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close