Maldon – любимата сол на готвачите

2K

Солта Maldon е най-фината натурална морска сол.  Нейният нежен и балансиран вкус й дава силата да превърне всяко обикновено ястие в гурме специалитет и това е причината Maldon да е любимата сол на най-добрите готвачи в света.

Само няколко кристалчета от тази сол правят изпечения стек неустоимо вкусен. А ако обичате да експериментирате в кухнята, горещо ви препоръчваме да поръсите с тази сол шоколадовия си сладкиш. Солта засилва чувствителността на рецепторите ви към сладко и така ще можете още по-добре да се насладите на силата на шоколада.

Солта е важен компонент от човешкия режим на хранене и тъй като тялото не може да я произведе само, тя трябва да му бъде предоставяна с храната. Без нея, телата ни стават химически небалансирани и се затрудняват функциите на организма. Всички наши телесни течности са солени – кръв, пот, сълзи, слюнка… и според експертите, за да се поддържа баланса в организма, един възрастен трябва да приема дневно пет – шест грама сол.

Морската сол Maldon се добива по напълно традиционен начин, вече над 130 години. Практически тя наистина е създадена от природата. Човешката ръка се намесва дотолкова, че да я “освободи” от хватката на околната среда. Процесът е възможно най-естествен. Морската вода се филтрира и се вари, което премахва всички примеси. След това се нагрява, докато солта кристализира. Ако това ви звучи прекалено лесно, спомнете си, че обикновено уловката е в детайлите. Изключително важни са температурата, времето и изваждането на солта на ръка от тавите. Това са детайлите, които може да сбърка всеки, който не притежава необходимите майсторски умения, или с други думи, който не е истински saltmaker. А тези, които знаят какво да правят, получават прекрасните и чисти бели кристали, които представлява солта Maldon.

Причините солта Maldon да идва от Малдон са съвсем ясни и логични. Плитки блата, промивани от приливите и на място със слаби валежи означават висока соленост. Така това се оказва идеалното място, на което дружеството Maldon Salt да започне своята дейност през 1882 година. Първоначално солта се продава в Harrods и Fortnums, за първи път износ е направен в средата на миналия век за Швеция, която се слави като земята на ценителите на солта. Истински бум настава през 2000 г, когато солта е препоръчана от Далия Смит, известен английски готвач и телевизионна водеща в нейната готварска книга. Тогава започва голямото търсене на продукта от ценителите на изискания вкус и солта преминава в света на известните готвачи.

През 2012 година, по повод 130-та си годишнина, солта Maldon е удостоена с Royal Warrant. Това е огромно признание за семейната компания, която и до ден днешен влага същото старание и грижа както в първия си ден, за получаването на продукт вече толкова популярен в целия свят.

Join the Conversation

  1. Антоанета Куртева says:

    Здравейте, какво е съдържанието на йод в тази сол и ако е малко коя йодирана сол препоръчвате за ежедневна употреба /изключваме рафинирата с добавен йод/
    Благодаря

    1. “Maldon” е невероятна сол! Органична, натурална и абсолютно чиста! Естественото съдържание на йод в нея е по-малко от 5 мг/кг. Същевременно е богата на калций, калий и магнезий. Тя е с висока степен на осоляемост, като осолява без да променя вкуса на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close