Модата #Храна

722

Знаете ли, че хаштагът #food е 25-ти по популярност в социалните мрежи? Ако се чудите, #love е на първо място. Обсебени от вкуса на шоколадовите десерти, пристрастени към кафето или луди по сочния стек, чревоугодници от 222 страни по света споделят ежедневно снимки на своята храна в социалните мрежи. Това е огромно количество снимки, всеки ден, като само с хаштага #foodporn се споделят близо 62 000 снимки дневно.

Най-често споделяната храна е #pizza, която води убедително пред останалите храни с цели 20,8 милиона снимки.

5,4 милиона снимки са споделени с хаштага #steak, като очевидно предпочитана степен на изпичане на потребителите в социалните мрежи е #mediumrare.

И това ако не е огромна база данни…

С анализа й се заели изследователите от Qatar Computing Research Institute, които в продължение на няколко месеца събирали данни, свързани със снимки на храна, които са публикувани в Instagram, за да направят изводи за водещите световни трендове в модата на храненето, гурме преживяванията и удовлетворението от вкуса.

Дали пък, всъщност, споделянето на удоволствието от местните специалитети и деликатеси не води до нездравословен начин на хранене?

Д-р Йелена Мейова, която води проекта, е анализирала данните от близо 10 милиона снимки, публикувани от 1,7 милиона потребители. Посочената геолокация на снимките е довела до изводи относно популярността на конкретните храни в конкретни страни. Потребителите, които най-често споделят снимки с типични за мястото, на което се намират храни, обикновено са американски граждани, следвани от италианците и жителите на Великобритания. Изборът на храна, която се споделя пък се различава много, в зависимост от националността на потребителя.

В Аржентина например, категоричен лидер  е dulce de leche, сладко от сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар и ако трябва да го съпоставим по значимост, то се равнява на следобедния чай в Англия.  В САЩ, няма изявен фаворит, там популярните храни са много  – от скаридите, през вездесъщия бекон, до японското суши. В Канада обичат да споделят снимки на poutine (пържени картофи, които се сервират със сос и сирене). Пицата се споделя от всички страни, #coffee е най-често споменаваната напитка, а #winetops води класацията при алкохолните питиета.

Изследването на местоположенията и снимките, свързани с тях показва също и кои страни (поне в социалните мрежи) имат здравословни хранителни навици. Северноевропейските държави и най-вече Холандия, обичат да споделят здравословното си хранене : там най-често се използва хаштагът #eatclean

На другия полюс са три държави, които изглежда по никакъв начин не се вълнуват от броенето на калориите. Те най-често използват хаштага #gourmandise (лакомия, чревоугодничество) И тези държави са Бразилия, Аржентина и Франция.

В крайна сметка,  както още през 1700 година е казал  авторът на “Психология на вкуса” Жан Антелм Брилат-Саварин, “Лакомията е една от основните спойки на обществото.”

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close