Съдове Le Creuset – новият член в кулинарното семейство на ViVenda

3K
Le Creuset са висок клас готварски съдове, обединяващи качество, традиция и красота.

ЛЬО КРЬОЗЕ – готварски съдове с история

Много от страстните любители на гастрономията и професионалните шеф-готвачи говорят с нестихващ ентусиазъм за Льо Крьозе и това не е никак случайно! Le Creuset са известни на няколко поколения със способността да усъвършенстват кулинарните практики, чрез своите безупречни съдове за готвене.

Цветно-емайлираните чугунени cocotte или coquelles – съдове за готвене тип „френска фурна“ или „френски гювеч“,  са единствени по рода си. Компанията произвежда и много други съдове за печене, пържене, задушаване, различни прибори и кухненски аксесоари.

Създадена през 1925 г, френската марка си е изградила име и е създала широка продуктова гама от съдове, превърнали се в класика, които се свързват с традиционната и здравословната кухня.

При споменаване на Le Creuset първото, което изниква в съзнанието на всеки, които се е докосвал до тях, са понятията качество и домашно приготвена храна за близките хора.

Качеството на Le Creuset съхранява най-доброто от традиционните методи и същевременно еволюира с иновации, без да губи своята идентичност. Те са създадени за да бъдат трайни, да носят наслада на всички у дома и да се предават на следващите поколения. И точно в това е магията – това са съдове, способни да създават и предават кулинарни и семейни традиции.

Чугунът на Le Creuset

Не бихме могли да говорим за съдове, способни да служат на няколко поколения, без да назовем основния материал, който прави това възможно – чугунът. Той се използва за съдове и прибори за готвене още от римско време, и до ден днешен остава ненадминат по качества. Способността оптимално да поглъща и задържа топлината, добавена към изключителната дълготрайност, превръщат чугуна в идеален за всеки съд за готвене.

Чугунът на Le Creuset (Льо Крьозе) се прави от най-висококачествени суровини, включващи 85% рециклирани желязо и стомана. Металите се разтопяват в леярска пещ, а след това се изливат в тигел или “creuset” (на френски), от където идва и името на бранда – то означава „Тигелът“.

За разлика от други методи, Le Creuset запазва занаятчийския начин на производство на чугунените съдове. Използват се пясъчни молдове за всеки отделен съд, където се излива течния метал, за да придобие форма и да се втвърди – също както са правили майстори от древността. Този процес е останал почти непроменен във времето.

Собственият почерк на Le Creuset ярко проличава в завършения вид, който сияе с пъстрота и дизайн, издържан в духа на традицията и класиката.

Изработването на la cocotte

Производственият процес на прословутите съдове cocottes сам по себе си е забележителен. В днешни времена, когато всички мащабни производства са роботизирани и автоматизирани, Le Creuset съчетава модернизацията с умелите ръце и опитното око на занаятчиите.

За всеки съд е нужно да се подготвят по 2 пясъчни молда – единият оформя вътрешността, а другия външния контур. В улея между двата се влива течния метал. След като чугунът се охлади, опитни занаятчийски ръце го отделят от молдовете и се появява новия cocotte с прецизно дефинирана форма.

Майсторите във фабриката бдително инспектират едно по едно всяко изделие, проследяват всяка извивка и детайл и се провеждат тестове за качество. След това се преминава към полиране на ръка отвътре и отвън, за да няма никакви неравности и да бъде гладка и равномерна цялата повърхност. Финална щриха е цветното емайлиране, придаващо характер и оригиналност и поставянето на дръжки и ръковхадки. Всеки съд е уникален и няма два, които да са идентично копие един на друг!

Емайлирането

На всeки чугунен съд Le Creuset се нанасят минимум два слоя емайл. Първият е прозрачен и обхваща вътрешността. Той е подготвителен и помага за изглаждане на повърхността на чугуна. Вторият слой, цветният, се нанася и отвътре и отвън и осигурява дълготрайно витрифициране, което добавя хигиеничност и прави съда по-устойчив на удари.

Цветът е нашия специалитет. Той ярко ни отличава от всички останали!

Смесването на наситени цветни пигменти в емайла на Le Creuset се прави с изключителна прецизност, за да е възможна характерната грациозна плавност и равномерност. Гамите и тоналностите са истински уникални и се адаптират към всякакъв вид декорация вкъщи, независимо дали цветовете са наситени и ярки или монохромно неутрални.

Дизайн с история

 

Гениалният Реймънд Лоуи (Raymond Loewy), великият индустриални дизайнери на ХХ век, познат като „човекът, който прави ежедневието на 20 век красиво“ (влакове, автомобили, самолети, космически станции, предмети от бита, вкл. много от символите на американската поп културата -бутилката на Кока-Кола, кутията на Лъки страйк, вендинг машини, лога на Шел, Ексън и много др.) е отговорен за официалния дизайн на емблематичния модел френска фурна Сoquelle 1958 на Льо Крюзе, като модернизира традиционната кръгла cocotte (френска или холандска фурна) и я адаптира към минималистичните вкусове от следвоенния период.

Така през 60-те Реймънд Лоуи представя футуристичен тип съдове, през 70-те Енцо Мари (Enzo Mari) проектира френски фурни и тенджери с купoлни капаци и характерни дръжки, през 80-те стартира линията на JC BarraultFutura”.

 

Пъстрота, която вдъхновява

Volcanique или flame ( вулканичен / пламък) е името на първият цвят емайл на Le Creuset, превърнал се  в емблематичен за марката. За него Десагер и Обек се вдъхновяват от огнено оранжевия цвят и преливащи оттенъци на разтопения чугун.

През 60-те години на миналия век е представен жълтия цвят Elysee на Le Creuset, обожаван от всички – включително и от самата Мерилин Монро! Години по-късно, през 1999 г., колекцията на Мерилин Монро е продадена на търг в Ню Йорк за сумата от 25 300 $.

През тази епоха, когато се появяват и други цветове нa Льо Крьозе, Елизабет Дейвид – британска писателка и обществена личност, известна с популяризирането на средиземноморската кухня в Англия, се явява вдъхновител за създаването на един нов тон на синьото.  Тя е изключително въодушевена и включва в специализираните си лондонски магазини за кухненска посуда широка гама от съдовете Le Creuset, с което допълнително свърза марката с понятието за добрата храна.

Днес гамите са многобройни, обхващат целия спектър и непрекъснато се увеличават – от ярки до пастелни, преминавайки през полутонове, равномерни или с градиране  (cerise, volcanic, black onyx, marseille, satin black, deep tea, teal, caribe, flint, coastral blue, multi color, Shell pink, meringue, soleil, mist grey, silver, black nickel, truffle и тн.), включително лимитирани серии. Съдовете са от класическите френски фурни и чугунени гювечи до разнообразни тенджери, грил-тигани, тигани за сосове, панове, касероли, тави, различни кухненски аксесоари и посуди, готварски прибори и пособия и др.

Как възниква марката Le Creuset

Началото е поставено през 1925 г, когато двама белгийски индустриалци се срещат на Брюкселското Експо и започват сътрудничество. Октав Обек (Octave Aubecq) е специалист по емайлирането, а Арман Десагер (Armand Desaegher) експерт в леярството. Заедно намират перфектната формула за емайлиране на чугуна по начин, който внасят цвят и пъстрота в кухнята, и заедно дефинират основния процес на производство на емайлираните чугунени cocotte съдове за готвене, които използваме до днес. Със създаването на първия функционален прототип през 1925 г. се ражда и Le Creuset и се поставя начало на една нова ера в кухненските съдове.

Двамата установяват леярско предприятие във Франция, и по-точно в Фресно-ле-Гран (Fresnoy-le-Grand) – селце на около два часа северно от Париж. Фабриката се намира на стратегическо място, където се кръстосват транспортните пътища за желязо, кокс и пясък и това улеснява доставката на суровините за производство. До ден днешен всички чугунени съдове Le Creuset се леят там.

В последните години продуктовия каталог продължава да расте и блести с разнообразие от съдове и прибори за готвене и разширява материалите, с които работи (неръждаема стомана, каменни изделия, силикон, емайлирана стомана…), вписвайки своя класически стил с модерна функционалност в отговор на търсеният от различни кулинарни сфери.

Съдове Le Creuset можете закупите от обектите на ВиВенда – магазини ViVenda Fine Butchery:

  • гр. София, бул. “Черни връх” 69-71
  • гр. София, ул. “Оборище” 13

 

посетете www.vivenda.bg


Всички права запазени © ВиВенда ООД 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close