Дюрок томахоук стек със зеленчуци

2K

Знаете ли от коя част на прасето идва томахоук стекът? Той е от котлетната област на филето и е отличен избор за приготвяне на скара. Освен сочен и ароматен, стекът има и впечатляващо атрактивен вид със своята извита кост. Към това прибавяме и породата Дюрок, която е известна с вкусовите си качества и крехка текстура.
В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите крехки стекове на вашето камадо (грил) с гарнитура от гриловани зеленчуци – перфектната комбинация за откриване на грил сезона.

Дюрок томахоук стек с гриловани зеленчуци

Знаетели от коя част на прасето идва томахоук стекът? А как се приготвя на скара? Ако сте любопитни, научете всичко нужно за тази рецепта тук...
Servings 2
Prep Time 5 minutes
Cook Time 40 minutes

Ingredients

ЗА ТОМАХОУК СТЕК

ЗА ГРИЛОВАНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Instructions

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА

  • Запалете въглищата във вашето камадо Big Green Egg и загрейте с чугунената решетка в него, до температура от 210 °C.
  • Извадете стековете от хладилника. Отстранете листата от клончетата мащерка и розмарин, и ги нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно чесъна. Добавете сол, черен пипер, билките и чесъна към зехтина, след което натрийте месото с тях. Можете да оставите месото да се маринова 1 час в хладилник, ако пожелаете.
  • Отстранете твърдите краища на зелените аспержи. Обелете лука и го нарежете на филийки с дебелина около 2 см.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • Сложете стековете на скарата, заедно с чушките. Печете месото за прибл. 3 минути, след което завъртете и печете за още 3 минути. Обърнете месото и запечете отново два пъти за по 3 минути от всяка страна.
  • Изпечете чушките на грила за около 6-8 минути, като ги обръщате редовно по време на печенето, така че кожата да почернее навсякъде. Затваряйте капака на Яйцето след всяко действие.
  • Проверете температурата в сърцевината на стековете. Тя трябва да бъде 70 °C. Можете да измерите с термометъра за незабавно отчитане. Ако тази температура не е достигната, оставете месото да се готви допълнително.
  • Извадете печените чушки и стековете от Яйцето. Поставете зелените аспержи и лук върху решетката. Гриловайте аспержите и лука за около 5 минути. Междувременно почистете изпечените чушки.
  • След като всички зеленчуци за гриловани, поднесете томахоук стековете върху дървена дъска. Допълнете с грилованите зеленчуци и ги поръсете с балсамовата глазура.

Notes

Съвет:
Ако искате да постигнете по-атрактивен вид на стековете, можете да почистите костта. Така гостите ви ще бъдат още по-впечатлени от тази рецепта.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close