Изпичане на тиган – съвети и трикове

1K

Приготвянето на вкусен стек може да бъде предизвикателство за по-неопитните готвачи, но с практика не след дълго се овладява. При не толкова големите парчета месо нужното време за приготвяне може да е доста по-кратко, отколкото предполагате, затова е важно да внимавате да не препичате излишно – това намалява значително неговата естествена сочност. Ние препоръчваме да се използва тиган с дебело дъно и стени или оребрен тиган за печене.

1. Подготовка на месото

Преди да започнете, месото трябва да е размразено. След като го извадите от хладилника е добре да му позволите да се аклиматизира на стайна температура. Затова преди да пристъпите към готвене, извадете размразеното месо от опаковката му и го подсушете с кухненска хартия. Разположете стековете върху дъска за рязане и ги оставете за около 20-30 минути да се освежат и да добият стайна температура.

Съвет: За да ускорите размразяването, можете да поставете пакетираното месо под течаща студена вода. Помнете, че не бива да го правите под топла вода или чрез функциите на микровълнова фурна, или други кухненски електроуреди, това влошава качествата на месото.

2. Загряване на тигана

Преди да започне да печете тиганът трябва да е много добре загрят. Ако използвате недостатъчно загрят тиган, това ще затрудни да се запази естествената сочност на добрият стек. Със загряването поставете и малко зехтин или друга мазнина в тигана.

Съвет: По желание, вместо да поставяте мазнина директно в тигана, можете да намажете леко самото месо.

3. Изпичане на стека

Печете месото първо от едната страна, а после и от другата, като го обръщате внимателно и само по веднъж от страна. Така ще избегнете загуба на естествените сокове в него, благодарение на които стекът ви остава сочен и крехък. Пригответе до предпочитаната от вас степен (rare, medium rare, medium, well done). Внимавайте да не печете месото излишно дълго, истински вкусният стек не се приготвя в най-крайната степен.

Съвет: Използвайте термометър за месо за да проверите вътрешната температура на стека. По този начин лесно ще постигнете желаната степен на изпичане.

4. Оставете месото да отпочине

Когато месото е готово, отстранете от огъня и го оставете „да отдъхне“. За целта поставете стека върху решетка, така че да няма допир с мазнината от готвенето, покрийте с фолио и оставете да отпочине за известно време. Така соковете се разпределят равномерно в цялото парче и то става още по-крехко и ароматно.

Съвет: Препоръчителното време е около 10 минути. Така месото успява да разгърне истинския потенциал на вкусовите си качества.

5. Използвайте подходящ нож за стекове

Разрязвайте стека с остър неназъбен нож. Назъбените ножове стържат по месото и го разкъсват неравномерно и неестетично. Острият гладък нож  реже с лекота и позволява лесно да порционирате и аранжирате вашите блюда, за още по-голямо удоволствие от храненето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close