La Chinata – oпушен чар

1.1K

La Chinata - oпушен чар

Пушения пипер La Chinata носи из целия свят уникален вкус и аромат, произхождащ от слънчевите испански поля.

Историята


Историята на La Chinata започва през 1975 година. От тогава датира и безупречния имидж на компанията, който се дължи основно на това, че до клиентите достига качествен продукт, тъй като производството се случва под изключително стриктен контрол.
Това е и причината, поради която La Chinata е отличена със Сертификат за произход “Pimenton de la Vera”. Обозначение, което още веднъж потвърждава , че La Chinata е качествена и утвърдена марка.

Името

Смята се, че името идва от нарицателно, дадено на жителите на селището Malpartida de Plasencia, които са известни с името „chinatos”. От това селище произхожда създателя на компанията, Флорентино Олива. В момента пушеният пипер е известен в целия свят и се продава в над 50 страни.

Процесът


Изработката на смления пушен пипер “La Chinata

За изработката на смления пушен пипер “La Chinata“, в която и да е от неговите разновидности (сладък, кисело-сладък или лют) се избират най-добрите чушки от региона на La Vera, като се прави специален подбор от страна на фермерите. Започва се с посяване на разсад, в средата на зимата. През месец май, когато разсадът вече е пораснал, той се пресажда на полето, така че да може да завърши растежа си. Използват се основно три сорта чушки – ‘Jaranda’, ‘Jariza’ и ‘Bola’.

три сорта чушки - 'Jaranda', 'Jariza' и 'Bola

Узрелите чушки се събират през месеците октомври и ноември. От полето те се изпращат направо в пушилня, каквато има във всяко стопанство. Процесът на сушене става по традиционния, старомоден начин, при който чрез горене на дъбова дървесина чушките се изсушават. Сушенето трае около 15 дни, а резултатът са скъпоценните опушени и изсушени чушки.

изсушени чушки

След това започва процесът по подбор, почистване и натрошаване на изсушените чушки. След като вече са натрошени, чушките се прехвърлят в системата за смилане, която е съставена от осем последователни каменни мелници. Във всяка мелница работят по два гранитни камъка, през които преминават парчетата чушки, докато достигнат необходимата степен на смилане. След като бъде смлян, пиперът се пази в изпитано оптимални условия, докато дойде времето за пакетиране.

Резултатът


Пиперът La Chinata е съставката, която придава уникалния опушен вкус на типичните испански ястия. Той е незаменима част от апетитната наденичка чоризо и присъства не само в професионалните кухни на високия клас ресторанти, но и в набора от подправки на обикновените домакинства.

Пиперът La Chinata

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close