Говежда пиканя със сос „Чимичури“

Ако сте гледали Черешката на тортата, една от любимите не само наши, а и на цяла България спортни звезди Владо Николов, приготви говежда пиканя, на барбекю Big Green Egg.

Под наименованието „пиканя“ се крие стек от най-горната част на бута.  То тежи средно около 1,5 кг и има хубав слой мазнина. Идва от най-горната част на бута И тъй като мазнината придава приятен вкус, ще я използваме при приготвянето на нашето ястие.

Нашата рецепта се приготвя на Big Green Egg и за да я изпълните точно ще са ви необходими конвектор, дигитален термометър, щипка и чугунена решетка.

Предлагаме ви да го сервирате със сос Чимичури, който е най-добре да приготвите предварително:

2 скилидки чесън
½ голяма глава лук
½ връзка магданоз
1 червена люта чушка
2 с.л. сух риган
100 мл вряща вода
75 мл бял винен оцет
200 мл неутрално олио

Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Откъснете листа от магданоза и ги нарежете на ситно. Почистете дръжката и семената на лютата чушка и също я нарежете на ситно. Смесете нарязаните съставки с ригана и добавете сол и черен пипер на вкус.

Залейте ги с вряща вода, добавете оцета и олиото и ги разбъркайте добре. Сложете сместа в чист стъклен буркан. За да получите максимално добър вкус, оставете сместа да престои поне една нощ. Можете да съхранявате чимичури в хладилника около две седмици. Преди да сервирате соса, винаги го разбърквайте добре.

Говежда пиканя със сос чимичури

Разпечатай рецептата`

Съставки

Инструкции

1

Изрежете жилите и парчетата мазнина от долната страна на месото. Без да засягате месото, нарежете на ромбове слоя мазнина от горната страна и обилно втрийте в него едра морска сол. Оставете месото да поеме солта за 15 минути, а през това време запалете барбекюто Big Green Egg

2

Загрейте Big Green Egg до 160 градуса С, заедно с чугунената скара. Сложете месото с мазния слой към скарата и го запечете за 1-2 минути, докато мазнината започне да се топи. Така през останалата част от печенето месото ще се овлажнява само. Докато печете месото от по-мазната му страна е възможно да се образуват пламъци. Ако това се случи, веднага махнете месото, иначе ще се образува черен нагар с неприятен вкус на прегоряла мазнина. След 1-2 минути отстранете месото от Яйцето с помощта на щипката Cast iron greed lifter, поставете конвектора convEGGtor и сложете стандартната скара от неръждаема стомана. Температурата ще се понижи с около 50 градуса С и ще бъде около 100-110 градуса С.

3

Обърнете месото и го поставете върху скарата. Пъхнете сондата на термометъра във вътрешността на месото и затворете купола на Яйцето. Настройте желаната вътрешна температура на месото и печете докато вътрешността му достигне зададената температура.

4

Вътрешната температура на месото зависи от личните ви предпочитания. Ние настроихме вътрешната температура на 54 градуса С (средно изпечено), но пиканята е превъзходна още при 49 градуса С (недопечено). Или дори в полуизпечен вид. И тъй като няма да връщаме повече месото на скарата, след като го свалим от огъня, вътрешната температура ще се повиши с не повече от 1 градус и месото ще бъде изпечено много равномерно. Освен това ще предотвратим образуването на мазен опушен вкус в края на печенето

5

Махнете месото от скарата и го оставете да почине за 10 минути

6

Сервирайте със сос чимичури.

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори