ПАТЕШКО МАГРЕ С ПОРТОКАЛ, ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ И ПЕЧЕН БАТАТ

Патешкото магре с портокали е неустоима комбинация и идеален стартер за празнично меню. В тази рецепта няма сос – портокалът добавя вкус към месото по време на печенето в Big Green Egg. Много е вкусно, когато се комбинира със задушено червено зеле с портокал и печен сладък картоф.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ПАТЕШКОТО МАГРЕ

4 бр. патешко магре
1 портокал

ЗА ГАРНИТУРАТА

1 бр. червено зеле
5 овални глави лук шалот
3 бр. портокали
3 с.л. зехтин
2 ч.л. мляна канела
400 мл. червено вино
4 сладки картофа (батат)
царевично брашно
½ глава чесън

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА

Запалете въглищата в Big Green Egg и загрейте с решетката до 180°C. Точно преди тази температура да бъде достигната, поставете зелената чугунена тенджера върху решетката, за да се загрее.
През това време, нарежете на дребно червеното зеле за гарнитурата. Обелете и накълцайте лука шалот. Настържете на ситно кората на 2 портокала. Нарежете двата портокала наполовина и изстискайте сока им. Нарежете третия портокал на кубчета.

ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте зехтина в чугунената тенджера. Добавете лука шалот и сотирайте за 1 минута. Добавете червеното зеле, кората от портокал, сокът от портокал, кубчетата портокал и мляната канела. Деглазирайте с червено вино. Поставете сладките картофи накрая на решетката и затворете купола на Яйцето. Оставете зелето и сладките картофи да се готвят непокрити за около 2 часа. Разбърквайте червеното зеле на всеки 30 минути, като в същото време обръщате картофите.
Смесете царевичното брашно с вода и налейте сместа постепенно в червеното зеле, докато достигнете желаната консистенция (винаги можете да добавите още, ако е необходимо). Оставете да къкри още 2 минути.
Премахнете чугунената тенджера с червеното зеле и картофите от Яйцето. Добавете сол на вкус и поставете капака на чугунената тенджера, за да запазите червеното зеле топло. Поставете оребрената чугунена плоча (с оребрената страна нагоре) върху решетката и затворете купола на Яйцето. Оставете плочата да се загрее за около 10 минути. Направете кръстовидни разрези в кожата на патешките гърди. Нарежете останалия портокал на 8 слайса.
Поставете патешкото магре от страната на месото върху грил плочата и затворете купола на Яйцето. Печете за около 6 минути.
Обърнете патешкото магре и забодете сондата на двойния дистанционен термометър във вътрешността на месото. Поставете 2 резена портокал върху всяко магре и затворете купола на Яйцето. Настройте вътрешната температура на 52°C и оставете месото да се пече, докато достигне тази температура. През това време накълцайте чесъна на ситно за гарнитурата.
Премахнете патешките гърди от Яйцето, когато настроената вътрешна температура бъде достигната. Разбъркайте добре червеното зеле отново. Нарежете сладките картофи наполовина и поръсете с чесън. Нарежете патешкото магре на атрактивни слайсове и сервирайте с червеното зеле и сладките картофи.

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори