ГОВЕЖДИ ТЕНДЕРЛОЙН СТЕК С БЕКОН И ГРАДИНСКИ ПОДПРАВКИ

Пролет е! Време е да запалим барбекютата и да се насладим на хубавото време. Днешната рецепта е за говежди тендерлойн стек с ароматни градински билки и бекон. Идеалата рецепта за посрещане на пролетта и откриването на грил сезона със семейство и приятели.

Необходими продукти:

800 гр. говежди тендерлойн стек (4 стека)

8 дълги слайса бекон

2 стръка мащерка

2 стръка розмарин

2 с.л. зехтин

Сол и Черен пипер на вкус

Месарски канап

ПОДГОТОВКА

Запалете въглищата в Big Green Egg и загрейте с чугунената решетка в него, до температура от 220°C.

През това време увийте страните на всеки стек с по 2 слайса бекон и стегнете с месарски канап. Нарежете стръковете мащерка и розмарин на едро и ги забодете в стековете. Напръскайте стековете със зехтин от двете страни и поръсете със сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТВЯНЕ

Поставете стековете със страната на подправките нагоре върху решетката и гриловайте за около 3 мин. Завъртете ги на 90 градуса и гриловайте за още 3 мин., за да създадете хубава грил шарка. Затваряйте купола на Яйцето след всяко действие.

Обърнете стековете и гриловайте по същия начин още 2 пъти по 3 мин., докато вътрешната температура на стековете достигне между 48 и 52°C – мидиъм реър. Можете да следите вътрешната температура с дигиталния термометър с моментално отчитане.

Махнете стековете от Яйцето и оставете да починат, хлабаво покрити с алуминиево фолио, за около 5 мин.

СЪВЕТ

Можете да сервирате стековете с гарнитура по ваш избор, като гриловани зеленчуци  и картофи „Хаселбак“.  Направете първо картофите, след което гриловайте зеленчуците и накрая пригответе стековете. Можете да затоплите картофите и зеленчуците, докато стековете почиват.

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори