Агнешкото-с грижа за нас

Ние от „ВиВенда“ винаги сме работили за повишаването на културата на хранене в България, следвайки личните си принципи и убеждения за това колко е важна истинската храна за всички нас и за нашите деца! Уповавайки се на максимата, че „ние сме това, което ядем“, се стараем да насърчаваме отговорното хранене сред всички наши клиенти. За това искаме да припомним, че по-честото включването на качественото агнешко месо в седмичното меню е препоръчително, тъй като ползите от него за човешкия организъм са незаменими.

Ако се питате „защо?“, хвърлете едно око на статията и ще се yбедите сами.

Агнешкото месо е богато на протеини, жизненоважните минерали – желязо и цинк, на витамини D, B и B12, ниацин, тиамин и рибофлавин.

ПРОТЕИН

Само 90 г агнешко дневно ни осигурява повече от 20 г протеин, което е над 1/3 от дневната ни нужда.

ЖЕЛЯЗО

Желязото е от основно значение за доброто ни здраве, както и за умственото и физическото благосъстояние. Агнешкото е 2 пъти по-богато на желязо от свинското, 3 пъти по-богато от пилешкото и 6 пъти по-богато от рибата. Когато си набавяме желязо от агнешко месо, то е много по-добре усвоимо от това, което приемаме с растителните храни. Чрез агнешкото телата ни си набавят до 25% желязо, а чрез разстителните продукти едва 1-2%. Желязото има 3 основни функции за организма:

  1. осигурява кислород на телата ни
  2. осигурява енергия
  3. заздравява имунитета

ЦИНК

Цинкът е основна част на всяка жива клетка, също така е от съществено значение за структурата и функцията на над 50 ензима. Цинкът е минерал важен за нашия растеж, за възпроизводствените ни функции, нощното ни виждане, доброто ни  храносмилане и усещанията ни за вкус и мирис. Също така подпомага и укрепва имунната система. Той не е широко разпространен в хранителните продукти, но в агнешкото месо той има високо съдържание.

ВИТАМИНИ

Витамините регулират редица химически реакции, необходими за поддържането на добро здравословно състояние на нашия организъм. Някои помагат да се освободи енергията от тялото, други допринасят за добро зрение и красива кожа, а трети са необходими за производството на червени кръвни телца.
Агнешкото месо е основен източник на витамини B, B1, B2, B6, B12 и биотин, както и на витамин D, от който се нуждаем ежедневно.

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори