ПЕЧЕНЕ НА ГРИЛ – СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Това е популярен начин за приготвяне на стек, но и предизвиква притеснения у редица начинаещи готвачи. Ако следвате тези стъпки, и се поупражнявате, ще откриете, че печенето на грил не е само лесно, но и най-важното – има чудесен резултат.

Някои експерти наблягат колко е важно стековете да бъдат доведени до стайна температура, преди печене на грил, но ние не го препоръчваме, с оглед на безопасността на храната. Така че планирайте времето преди сервиране. Извадите месото от хладилника, овкусете го добре и незабавно се залавяте за работа.

Уверете се, че грилът ви е чист – за да предотвратите припламвания, и решетката е добре намазнена – за да не залепне месото. Ако използвате въглища, следвайте указанията за това колко ще са ви необходими и как да ги разпределите. Ако грилът ви е газов, погледнете ръководството за употреба и задайте средно висока температура.

Използвайте термометър за фурна или такъв с моментално отчитане, за да следите степента на готовност. Ако не разполагате с такъв, просто оставете стековете да се изпекат (между 8 и 15 минути, зависимост от коя част на животното са стековете), без да ги въртите често! Обикновено е достатъчно едно обръщане, но внимавайте да не ги овъглите или изгорите. Бъдете готови да намалите температурата или да преместите стековете върху по-хладно място на грила, ако е необходимо.

Кога да ги свалим от грила?

Ако печете стековете на барбекю на дървени въглища, препоръката ни е, да махнете стековете, когато вътрешната температура достигне 58 градуса за medium rare и 65 градуса за medium. След сваляне от грила, вътрешната температура ще се повиши с 4 градуса.

Ето още една стъпка, която начинаещите готвачи често пренебрегват: оставете месото да почине преди сервиране! Дори да сте гладни! Сериозно, струва си да изчакате, защото така апетитнят сок на месото няма да изтече в чинията ви. При повечето разфасовки, подходящи за гриловане, около 5 мин. са достатъчни.

Ако ще режете стека преди да сервирате, режете напречно на мускулните влакна. Има всякакви съвети как да си направите страхотен бургер, но стековете са най-вкусни, ако ги залеете с овкусено масло или сос.

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори