Агнешка корона за Великден

Наближава Великден и традицията повелява да се приготвя агнешко. Агнешката корона е впечатляваща както с вида, така и с вкуса си. В същото време, тя е лесна за приготвяне и не изисква особено дълга предварителна подготовка.
За да се спази традицията, най-добре е да я сервирате с дроб-сърма. Агнешкият комплект от Шароле, който можете да откриете при нас, е от свободно отгледани в България агнета. С него може да приготвите изключително вкусна дроб-сърма за празничната трапеза.

Агнешка корона с дроб сърма за Великден

Разпечатай рецептата`
Порции: 6-8

Съставки

Инструкции

1

Загрейте фурната до 190 градуса

2

Френч рак котлетите са заготвени в горната част на ребрата, така че използвайте началния разрез като ориентир и разрежете надолу между ребрата така, че да можете да завиете всеки котлет до полукръг. Премахнете излишната мазнина между ребрата.

3

Използвайте здрав готварски конец, за да завиете и завържете двата котлета в общ кръг. Краищата на ребрата избутайте навън, за да придобие вид на корона.

4

Обтрийте месото със зехтина. Смесете солта, черния пипер, чесъна, мащерката и кориандъра и втрийте хубаво сместа от подправките в месото. Поставете да се пече в центъра на кръгла тава. Поставете върху средната скарата на фурната и оставете да се готви за 30 до 35 минути, докато месото достигне вътрешна температура от 54 градуса С. Това означава приблизително 8 до 12 минути на всеки половин килограм.

5

Извадете от фурната, прехвърлете короната върху скара и покрийте с алуминиево фолио. Оставете месото да почива за около 20 минути. Докато месото почива, добавете оцет шери, горчица и розмарин в тавичката, където е готвено месото. Разбъркайте, за да се съчетаят вкусовете. Опитайте и добавете подправки, ако е необходимо.

6

Сервирайте печеното с топъл сос. Добавете за гарнитура дроб сърма.

Бележки

Рецептата е от Alton Brown, 2008

Може също да харесате

Няма коментари

Отговори