Костният мозък – новата супер храна

5.9K

 

Костен мозък-супер храна

За големите ползи от костния мозък се знае от много отдавна, още от времето на Хипократ. Предполага се, че бульонът от костен мозък е едно от първите ястия, които са били документирани в хранителната история.

Много са доказаните лечебни ползи от тази супер храна.

Бульонът от костен мозък е основата на всички диети, базирани на Чревно-психологическия синдром (GAPS- Gut and Psychology Synrome), тъй като оказва лечебен ефект върху червата. GASP- диетата се прилага много често при деца с аутизъм или други разстройства, чийто корен се крие в дисфункцията на червата. Всеки един човек с алергия, някакъв чревен проблем или синдром на пропускливите черва може да се убеди в ползите от тази диета.

Като основна храна, костния бульон, освен че е много лесно смилаем, съдържа и силни имуностимулиращи елементи, които са основна част в лечението на автоимунни заболявания.

Костния мозък, респективно бульонът от него, съдържа разнообразие от ценни хранителни вещества, много от които липсващи във форма, която лесно може да се абсорбира и използва от тялото. Част от тези елементи са:

  • Калций, фосфор и други минерали
  • Глюкозамин и хондроитин сулфат
  • Съставни части на колагена и хрущяла
  • Съставни части на костите и костния мозък
  • Общоприетите основни аминокиселини паролин, глицин и глутамин

Тези хранителни вещества са предпоставка за множеството ползи от костния бульон.

„Науката подкрепя употребата на хрущяла, желатина и други компоненти на домашно приготвения костен бульон за превенция , а понякога и за лечение на остеоартит, остеопороза, храносмилателни смущения, автоимунни заболявания, та дори и рак“ .Това казва за “Вашингтон Поуст” д-р Кейла Даниъл, вицепрезидент на Уестърн А.Прайс и съавтор на книгата „Хранителен Бульон“.

Допълнителните ползи от употребата на костен бульон са много, ето и някои от тях:

  • Намалява ставните болки и възпаления.
  • Потиска инфекции причинени от простуда, вирусна инфекция и други.
  • Бори се с възпалението, благодарение на съдържащите се в него аминокиселини, като глицин, пролин и аргини, имащи противовъзпалителен ефект.
  • Спомага за силна и здрава костна система.
  • Спомага за здравето на косата и ноктите.

Хората, занимаващи се активно със спорт и фитнес определят костния бульон като „течно злато“.  Много е важно да се подберат сигурни и качествени съставки за един хранителен и лечебен бульон. Истинския бульон се познава по свойството за желиране, колкото по-желиран е бульона, толкова по-хранителен и полезен е той.  Колагенът, който се извлича от костите по време на бавно приготвяне е една от ключовите съставки за лечебните свойства на бульона.

Използвайки кости с голямо количество костен мозък, си гарантирате великолепен вкус и високи нива на колаген, хрущял и най-важния за една лечебна диета- костен мозък.

Също така, костния мозък има широко приложение в различните международни кухни, освен за бульон може да се използва и за печене или като вкусова добавка към изпечено месо.

Поднесен върху препечена филийка той доставя освен вкусово удоволствие, но и много важни и лечебни елементи в човешкото тяло.

Прекрасен е като предястие с чаша хубаво червено вино в студените зимни дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close